Akkumulátoripar

A zéró karbon kibocsátású gazdaságra történő átmenet kritikus feltétele a hatékony és környezetileg fenntartható villamosenergia-tárolási megoldások térnyerése elsősorban az e-mobilitás és az időjárásfüggő megújuló villamosenergia-termelés integrációja területein. A korszerű akkumulátoros áramtárolás mindkét területen kiemelt lehetőségekkel rendelkezik és globálisan nagy fejlődés előtt áll. Magyarország ipari és kutatás-fejlesztési hagyományai és adottságai ezen a téren már ma is kiemelkedőek, amelyek tudatos fejlesztése a hazai akkumulátor ipart stratégiai jelentőségű gazdasági ágazattá teheti.

A Zéró Karbon Központ megalakulásától kiemelt szerepet vállal a magyar akkumulátoripar összehangolt fejlesztését célzó erőfeszítésekből. A ZKK az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve 2021. július 1-én létrehozta a több mint hatvan iparági, akadémiai és államigazgatási intézményt tömörítő Magyar Akkumulátoripari Platformot, majd megkezdte a Magyar Akkumulátor Szövetség (HUBA) megalakításának előkészítését. Ennek keretében a ZKK kidolgozta a Szövetség koncepcióját, meghatározva céljait és tevékenységi körét. A HUBA alapítása jelenleg folyamatban van. A 2021. év során a ZKK végzi a HUBA munkájának koordinálását és szakmai támogatását, valamint titkárságának működtetését.

Téma szakmai vezetője: Mészáros Fanni

Események:

A ZKK – az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatallal és az EIT InnoEnergy-vel együttműködésben – fő szervezője a hazai akkumulátor ipar eddigi legnagyobb nemzetközi konferenciájának, a Hungarian Battery Day-nek, amelyre 2021. szeptember 30-án kerül sor Budapesten.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram