Akkumulátoripar

A zéró karbon kibocsátású gazdaságra történő átmenet kritikus feltétele a hatékony és környezetileg fenntartható villamosenergia-tárolási megoldások térnyerése elsősorban az e-mobilitás és az időjárásfüggő megújuló villamosenergia-termelés integrációja területein. A korszerű akkumulátoros áramtárolás mindkét területen kiemelt lehetőségekkel rendelkezik és globálisan nagy fejlődés előtt áll. Magyarország ipari és kutatás-fejlesztési hagyományai és adottságai ezen a téren már ma is kiemelkedőek, amelyek tudatos fejlesztése a hazai akkumulátor ipart stratégiai jelentőségű gazdasági ágazattá teheti.

A Zéró Karbon Központ megalakulásától kiemelt szerepet vállal a magyar akkumulátoripar összehangolt fejlesztését célzó erőfeszítésekből. A ZKK az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve 2021. július 1-én létrehozta a több mint hatvan iparági, akadémiai és államigazgatási intézményt tömörítő Magyar Akkumulátoripari Platformot, majd megkezdte a Magyar Akkumulátor Szövetség (HUBA) megalakításának előkészítését. Ennek keretében a ZKK támogatásával kidolgozásra került a Szövetség koncepciója meghatározva céljait és tevékenységi körét. A ZKK támogatásával a Szövetség titkársága, illetve öt munkacsoportja megkezdte tevékenységét. A Fővárosi Törvényszék 2021. december 20-án harminckilenc alapító taggal nyilvántartásba vette a Magyar Akkumulátor Szövetséget. A Magyar Akkumulátor Szövetség megalakulása az első jelentős lépés volt a hazai akkumulátoripar stratégiai célkitűzéseinek megvalósítása irányába, valamint fontos lépés volt a European Battery Alliance-hoz történő csatlakozás szempontjából. A Szövetségnek jelenleg 51 tagja van.

Téma szakmai vezetője: Mészáros Fanni

Események:

Idén már harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Hungarian Battery Day, a hazai és régiós akkumulátoripar szereplőinek legfontosabb éves találkozója. 2023. október 26-án, a Marriott Hotel ad otthont az eseménynek.

Főbb témák:

• Az akkumulátoripar európai szabályozási kerete (Net Zero Industry Act, Critical Raw Materials Act, Battery Regulation, Electricity Market Design regulation)
• Hálózati integrált és piaci alapú energiatárolási beruházási támogatási rendszerek Magyarországon
• Fenntarthatóság és az akkumulátoripar fejlesztése Magyarországon
• Üzleti lehetőségek az elektromos járművek használt akkumulátoraiban
• Magyar kompetenciák a 2kWh alatti energiatárolási piacon
• Az akkumulátorok újrahasznosításának perspektívái Közép- és Délkelet-Európában
• Képzés és tudásfejlesztés a magyar akkumulátoriparban
• A Magyar Akkumulátor Szövetség kompetenciatérképének bemutatása

Váltsa meg jegyét az eseményre most!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram